Wystarczą dwa produkty z warzywniaka, aby zrobić to wiosenne danie. Genialny pomysł na botwinkę

Dodano:
Ziemniaki z botwinką Źródło: Shutterstock / Fotema
Ten pomysł na botwinkę jest prosty, a genialny. Taka botwinka może być samodzielnym daniem, może być też dodatkiem do obiadu.

Jedzcie botwinkę, dopóki jest na nią sezon. Przepyszne, młode buraczki można przygotować na wiele sposobów, zarówno na surowo, jak i na ciepło. Moja propozycja na dziś to przepyszne młode ziemniaki z botwinką. Kwintesencja wiosny na jednym talerzu.

Jak zrobić ziemniaki z botwinką?

Przepis jest bardzo prosty: ugotuj ziemniaki, a potem przesmaż je z botwinką i czosnkiem na patelni. Można to zrobić na oliwie (w wersji stuprocentowo roślinnej), a można na maśle i taką wersję podaję w przepisie. Masło doskonale podkręca smaki i dodaje całemu daniu przyjemnego aromatu.

Na początek na patelnię wrzucamy czosnek, ale ważne jest, aby nie smażyć go samodzielnie zbyt długo. Nie powinien stać się brązowy, bo wówczas będzie lekko gorzki. Wystarczy dosłownie pół minuty i można na patelnię dorzucać botwinkę, a potem ziemniaki. Jeśli chcesz uzyskać kremowy sos, możesz dodać do botwinki 2-3 łyżki śmietany.

Przepis: Ziemniaki z botwinką

Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
202 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek botwinki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówZiemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Botwinkę pokrój, czosnek posiekaj.
  2. Szykowanie daniaNa patelni rozgrzej masło i wrzuć czosnek, a po chwili również botwinkę. Smaż około 2 minut, dodaj ziemniaki, dopraw solą, pieprzem, duś 2-3 minuty wszystko razem.

Gotowe danie możesz posypać koperkiem lub szczypiorkiem.

Jak podawać ziemniaki z botwinką?

Ziemniaki z botwinką są tak dobre, że ja zajadam je zwykle jako samodzielnie danie. Ale może być też doskonałym dodatkiem do większego posiłku. W wersji bardzo lekkiej i wiosennej dodaj do ziemniaków z botwinką sadzone jajka. Możesz też serwować taką botwinkę z dowolnym mięsem, np. pałkami z kurczaka z patelni czy kawałkami pieczonej karkówki.

Taki pomysł na botwinkę możesz też wykorzystać podczas imprez przy grillu. Młode ziemniaki z botwinką doskonale pasują do mięs z rusztu. Możesz je podać także do kiełbasy z grilla.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...